15 august 2006

Salig stund på Keiservarden

Det hører sjeldenheta til at man kan gå på fjellet i Bodø og oppleve at det er vindstille. Men det er noen dager i løpet av året som er unntaket. Da en av verdens beste pianister holdt konsert på Keiservarden (366 m.o.h) var det nesten skyfri himmel, sol og ikke et eneste vindpust. Det gjorde konserten til en nærmest magisk opplevelse. Mange av de som var der, har ikke noe forhold til klassisk musikk. Likevel fikk de seg en stor opplevelse som de aldri glemmer.

Leif Ove Andsnes spilte kjente stykker av blandt andre Liszt, Grieg og Halvorsen. Mer enn 3100 mennesker satt der lydhøre, og man kunne tydelig lese av ansiktsuttrykkene deres at det var en salig stund.

Den musikalske opplevelsen var mangfoldig. Leif Ove Andsnes hadde med seg Midnight Sun Trio, som består av Susanne Lundeng, Knut Erik Sundquist og Arvid Engegård. Musikken beveget seg fra sarte pianostykker av Frans Liszt til rytmisk og muntre finske tangorytmer.

Konserten var så spesiell at Dagsrevyen var direkte inne i sendinga fra Keiservarden, klokka 19:19 fredag 11.8.2006. Etter at nyhetsoppleserne hadde vist en million nordmenn bilder fra terroralarmen i Europa, hungersnød i verden og den blodige krigen i Midtøsten, var det klart for å vise nasjonen den store konsertbegivenheten i nord. I slike øyeblikk gir det rom for noen refleksjoner. Man innser at de problemene man har, og noen ganger synes er tunge, blir små og trivielle. Det slo meg at det er godt å være menneske. Jeg, av alle milliarder, satt på en fjelltopp med kald pils og frisk luft og nøt utsikten mot Vestfjorden, Lofoten, Landego, Hamarøy og Hamsuns evntyrlige rike akkompagnert av stykker fremført av musikere i verdensklasse. Dette burde så mange flere oppleve, fordi sånt bidrar til at man ikke gjør seg en stakkar for den minste ting, som f.eks. bensinavgifter, prisen på brunost, Svinesund, osv.. Som den velstående nasjonen vi er, lager vi oss problemer av de små ting som gjør oss til noen fattige sjeler.

Det er et snev av ironi, fordi vi går på en fjelltopp for å høre en konsert i smellvakre omgivelser og en strålende sol. Vi drar dit fordi det er spektakulært å oppleve Leif Ove Andsnes på Keiservarden. Med på billetten får vi disse refleksjonene, nettopp fordi vi tok turen på Bodøs tak den dagen.

Etter et par timer med opplevelser 366 meter over havet spaserte 3100 mennesker tilbake til byen igjen. Alle med sine inntrykk og kanskje noen nye tanker. Dette var en stor opplevelse for en enkel sjel fra nord.

2 Comments:

At 16/8/06 08:04, Blogger Ragnhild said...

Utruleg, skulle önska eg var der! Höyrdest heilt fantastisk ut! i helga skal det vera ein utendörs opera konsert her i Reykjavík, diverre ikkje oppaa noko fjell, men i ein stor park. Det er nemleg kultur-helga og daa skjer det mykje :)

 
At 22/8/06 19:57, Anonymous Anonym said...

how amazing the concert was and the pictures of it...
i don't speak any norwegian but i can read very little. later i'll find time to try your posting about it.
it looks so beautiful!
thank you so much

 

Legg inn en kommentar

<< Home