24 oktober 2006

I whiskyens og Nessies hjemland

Har hatt to uker høstferie i Skottland. Det er et fasinerende land med en spennende historie. Det er første gang jeg besøker Skottland, men vi nordmenn har jo historiske bånd til den nordlige delen av Storbritania. Forbindelsene startet vel med vikingene, eller kanskje før den tid også. Det er i dag mange tegn på den historiske forbindelsen fra vikingtida, men Skottland er nok først og fremst kjent for kilt, sekkepiper, Loch Ness og Whisky.

Whiskydestilleriene ligger på rekke og rad. Man kan følge en Whiskytrail i det nordlige Skottland. De aller fleste tar i mot besøk og viser gjerne rundt. Her er vi inne i det aller helligste til whiskyprodusenten Glen Morangie. Det er i disse tankene bryggen av malt, bygg, gjær og vann blir til Whisky.



Min første assosiasjon da jeg så disse store tankene, var at dette ligna på noen gigantiske hjemmebrent-apparat, som er ganske kjent i Norge. Men det er selvsagt langt mer edle dråper som kommer ut av rørene her.

Legende om Nessie i Loch Ness er kjent over hele verden. Det har blitt mange myter rundt denne dama som mange seriøst leter etter den dag i dag. Men det er fremdeles ingen som har klart å avsløre hennes hemmelighet. Historien om Nessie starta i følge mytene i år 565 da en irsk prest kom for å omvende folket i området. Presten gikk langs bredden av innsjøen og møtte da plutselig Nessie. Presten gjorde korsets tegn og ba sjøormen om å forsvinne, det gjorde den. Men i århundrene etter har det vært mange beretninger om Nessie som stadig dukker opp. Hun skal visstnok også ha fått to sjøorm-unger som hun drar med seg. Hvem er barnefaren? Da vi var på båttur på Loch Ness var det ikke mye som tyda på sjøorm-familiens nærvær, eller er det kanskje en sjøorm midt i dette bildet som ble tatt da vi starta turen?



Det er mye spennende å gjøre når man er i Skottland, og det meste er mer jordnær enn Nessie. Det ligger tett i tett med gigantiske slott. Mange av dem er flere hundre år, og den dag i dag er mange slott fremdeles i bruk som "hytte" for rike engelskmenn. Det er populært blant engelske milliardærer og lorder å ha en eiendom i Skottland. Hit kommer de for å fiske og jakte på ryper og fasan. Det koster mye penger å jakte i Skottland. For en vanlig lønnsmottaker som meg ble det med å se og ikke røre. Men det holdt i massevis. Fasanen er finere som levende enn død, og dessuten er det gratis å se.

Det er mange inntrykk å fordøye etter to uker i et så spennende land som Skottland. Det er bare å posjonere det utover høstmørket og rekapitulere opplevelsene med en tår Glen Morangie i glasset.