05 november 2006

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Det er en opplevelse å reise langs helgelandskysten. Strekninga mellom Bodø og Sandnessjøen er full av små øyer langt til havs. Man skulle ikke tru at det bodde folk på alle øyene man passerer. Men det bor folk her og der på de små øyene. Den eneste forbindelsen de har til omverden er hurtigbåten. Lokalbåten er uvurderlig for å holde liv på disse små stedene. Det er ikke bare folk som reiser til og fra byen, men også transport av varer.



Her ute på øya Bolga er det havet som sysselsetter mesteparten av av de drøyt 140 som bor her. De er helt avehengig av å få sendt fisken som er tatt i nærområdet til resten av verden.


Det er en opplevelse å reise langs helgelandskysten. Formasjonene på øyene er fantastisk, og langt ute i havet kan man se fjelltopper som rager opp fra havet. Ved foten av noen av toppene bor det folk som ennå ikke har latt seg lokke inn til byen, men har et godt liv der de er så lenge de kan livnære seg av det havet gir. Man får seg en aldri så liten aha-opplevelse når man møter disse stedene. Deres nerve til omverden er båten som kommer et par ganger om dagen, og de er fornøyde så lenge den kommer og går når den skal. Et moderne bymenneske er på mange måter mer sårbar. Vi setter himmel og jord i bevegelse dersom mobilnettet ligger nede eller bredbåndet slutter å fungere. På disse øyene er de vant med at båten avlyser anløp hvis været er for dårlig. Det er bare å vente enda en dag på gods og post. Folk på øya Støtt får post og får sendt sin post før eller senere.

4 Comments:

At 7/11/06 12:41, Blogger Ragnhild said...

aa, so kjekt aa sjaa og lesa! det hadde sikkert vore ein fin plass til aa reisa paa ferie :D besöka alle dei smaa öyane og ligga i telt kanskje ? reiste du berre paa ein liten utflukt?

 
At 7/11/06 16:11, Blogger kysten said...

Eg reiste forbi alle disse stadene etter ein arbeidstur på Helgeland. Det var ein fantastisk opplevelse. Nesten som å reise i ein tidsmaskin. Eg trur ikkje det er noko problem å dra til nokon av øyane på telttur:-)

 
At 7/11/06 17:18, Blogger Ragnhild said...

Kult dette er ein del av Noreg som eg ikkje enno har sett og som eg har veldig lyst til å vitja. Trur liksom at litt av original-Noreg heng igjen på desse plassane. uansett, so skal eg dit ein sommar ein gong i framtida :D og so fiska litt torsk kanskje.

 
At 17/11/06 22:59, Anonymous Anonym said...

Jeg jobbet mange år på hurtigrutene og det vakreste av Norge var Harstad og oppover. Når vi så finnmarksfjellene på høyresiden når vi for oppover da steg det frem en sånn glede i meg.

 

Legg inn en kommentar

<< Home