06 november 2006

Terrorfrykten i lufta

Fra i dag innføres nye sikkerhetsregler for alle som skal ut og fly. Det er ikke tillatt å ha mer enn en dl. væske med i håndbagasjen, og den desiliteren skal legges i en pose som kan lukkes (!). Dette er bare en av nye sikkerhetsregler for alle som skal om bord i et fly fra i dag. Terrortrusselen er årsaken. Etter 11. september 2001 har hele den vestlige verden snudd på hver en stein for å hindre at terrorister kommer med et fly og forårsake en tragedie. De siste restriksjonene som gjelder fra i dag, har sitt utgangspunkt i terrorplanene som ble avslørt i London i sommer.

Nye regler kan begrunnes ut fra to innfallsvinkler: Strengere sikkerhetsregler skal gjøre det tryggere for deg å fly. Du skal vite at luftfarten gjør alt som står i deres makt for at det skal være trygt for deg å fly. Eller, du og alle oss andre som flyr er potensielle terrorister. Derfor kan de ikke ta sjansen på å slippe oss gjennom med alt for mye tannpasta i håndbagasjen. I de nye reglene tillates det imidlertid å ha med barnemat eller medisin i flytende form. Men du kan bli bedt om å smake på den eller smøre det på huden. Kanskje for å være sikker på at det ikke smeller i det du svelger ned hostesafta.

Med stadig strengere regler skal det ikke levnes noen tvil om at den kollektive frykten for terror er til stede. For de fleste av oss som reiser er det ingen problem med å venne seg til nye regler. Vi lærer oss å huske at tannpastaen og brusflaska skal legges i bagasje som sjekkes inn, altså ikke håndbagasje. Flyene går videre og vi kommer oss nok dit vi skal. Men terrorister vil det fremdeles være mange av i verden. De vil neppe legge hanskene på hylla som følge av nye regler for håndbagasje.

Myndigheter over hele verden vil fremdeles avsløre terrorplaner og se at de blir mer og mer raffinert. Så det er bare å pusse tenna før man går om bord og vente på at det kommer enda et sett med nye og strengere regler for hva vi kan ha med oss på tur. God reise!

Etiketter: ,

2 Comments:

At 17/11/06 23:00, Anonymous Anonym said...

Er det nødvendig her til lands, tror du?

 
At 18/11/06 11:49, Blogger kysten said...

Tydeligvis. Men jeg har litt vanskelifg å se for meg avanserte terrorister snike seg om bord i et fly i Berlevåg, eller Stord for den del. Man kan selvsagt aldri si aldri, og i så måte ta nødvendige forholdsregler. Men Hvis utgangspunktet er at en terrorist kan komme seg usett om bord med noe avansert i håndbagasjen eller lomma, da bør forholdsreglene være at man ikke har noe håndbagasje, lommer i buksa eller sko for den del. Kanksje løsninga er å ikke slippe folk inn på flyplassene?

 

Legg inn en kommentar

<< Home