25 september 2007

Negerblemme fra Tromsø

Neger har igjen dukket opp i den norske språkdebatten, etter at politimester i Troms Truls Fyhn i forrige uke gikk ut og sa at det var helt greit å bruke ordet neger.

- Ordet neger har vært brukt i alle herrens år. Det har aldri vært forbundet med noe negativt, og jeg skjønner ikke hvorfor det plutselig skal være feil å bruke det ordet, sa Fyhn i
Dagsnytt 18 før helga .

Politimesteren er opprørt over den voldsomme korrektheten som kreves i det norske språk. Det er nok mange som støtter politimesteren i akkurat det.

Thorbjørn Egners barnefortelling om negergutten Vesle Hoa – som attpåtil var en ekte Hottentott – har gjennom generasjoner blitt lest og oppfatta som noe harmløst, og fremstått som en sympatisk og underholdende fortelling for ungene.

Og finnes det noen barn som har lest om Pippis pappa, Negerkongen, som forbinder det med et krenkende og rasistisk navn? Selvsagt ikke. Det har gitt barn et bilde på en spennende verden som ligger langt unna våre nordiske fjæresteiner.

Det har vært harmløst inntil voksenverden i fjor bestemte at disse navnene støter noen. Først da ble Lindgrens og Egners rasisme reell. Noen kom på banen og ønsket at dette skulle være krenkende. Dermed var det bare å korrigere litteraturhistorien sånn at den ble mer passende for samtidas korrekthet.

Til
Dagsrevyen i går sa Truls Fyhn at man må akseptere at dette er en del av alminnelig norsk språkbruk. Han har rett i at ordet neger er et relativt alminnelig ord, om man liker det eller ikke.

Blant folk i gata er ordet neger ikke uvanlig i vokabularet. Men Fyhn som politimester bør og skal vokte seg for hvilket språk han bruker. Han er bundet til sin posisjon og er avhengig av tillit hos alle, uansett ansiktsfarge. Det forhindrer faktisk Truls Fyhn i kunne ytre seg akkurat slik han selv vil.

Obiorasaken er fremdeles friskt i minne hos alle. Studenten døde under en arrestasjon i Trondheim. Denne saka satte søkelyset på politiets oppførsel overfor innvandrere. Politiet har etter denne saka kommet i svært dårlig lys og blitt beskyldt for rasisme.

Truls Fyhns reaksjonære holdning til borgere i samfunnet han er satt til å tjene, vil kun forsterke en allerede oppheta debatt om rasisme innad i politiet.

Politimesteren i Troms er forundra over at noen i det hele tatt reagerer over hans legitimering av å bruke ordet neger. Det er mildt sagt utrolig. Det finnes tilsvarende verbale sleivspark som har kostet folk dyrt, fordi det har vært retta mot politiet.

Det finnes relativt ferske eksempler på folk som har kalt politiet hestkuk, og for det har flere blitt
brakt inn for retten
og fått sin straff. For det tillates ikke å forulempe en politibetjent i dette landet.

Negerutspillet fra politikammeret i Tromsø viser at man godtar at en offentlig tjenestemann bruker sleivete språk overfor borgere ute i gata. Men den som ønsker å ta til motmæle og kalle Fyhn og hans kolleger for hestkuk må kunne vente seg et oppgjør med myndighetene.

Derfor er det på sin plass å adoptere Fyhns egne utsagn: Ordet hestkuk har vært brukt i alle herrens år, og jeg skjønner ikke hvorfor det plutselig skal være feil å bruke det ordet.


Nå blir politimesteren i Troms anmeldt for å ufarliggjøre ordet neger. Det blir interessant å se om han får smake den samme medisinen som hans egen etat gir de som forulemper en mann i uniform.

Etiketter:

09 september 2007

Stem blankt...

...hvis du ikke har et eneste parti eller politiker du mener fortjener din stemme. Stemmeretten gir oss anledning til å påvirke samfunnet i den retning hver enkelt av oss mener er riktig. De aller fleste har en mening om hvordan samfunnet skal styres og hva som er viktig. Det er en individuell handling som er med på å påvirke kursen i landet.

Men det viser seg at færre gidder å stemme. Noen fordi man er lat, andre fordi man ikke vil stemme inn noen av partiene som stiller lister til valg.

En blank stemme er ikke verdiløs. Den er gull verdt i forhold til ikke å stemme. Det viser for det første at man deltar i samfunnsdebatten og har en mening om den politisk retninga. Ingen personer eller parti tjener på en blank stemme, men for de enkelte menneskene som slipper en blank stemmeseddel i urna er det en beskjed om at man er opptatt av samfunnsstyringa.

Dersom alle som ikke stemmer hadde levert en blank seddel, ville det vært et sterkt politisk signal til alle partier om en ønsket endring. Det tjener demokratiet og hver enkelt av oss alminnelige dødelige. Å ikke stemme er en individuell fallitt. Vi har blanke stemmesedler fordi det skal være et alternativ for absolutt alle å stemme på. Så ikke undervurder verdien av en blank stemmeseddel..

Og er du i tvil er det ennå anledning å finne et parti å stemme på. Sjekk nettsidene til de ulike partiene, og du finner garantert noe som engasjerer akkurat deg. Godt valg!

Etiketter:

03 september 2007

Mobbeofferets hevn

Det er kanskje ingenting som knuser et menneske så sønder som mobbing. Det har vært og er et problem som angår hele samfunnet. Barn som mobber andre barn er noe av det mest brutale overgrep et menneske kan oppleve. Barn som blir mobba drar dette med seg gjennom hele livet.

Da Nils Rune Utsi fra Masi i Kautokeino var 12 år ble han utsatt for mobbing, psyksisk og fysisk. Han var fullstendig alene mot de andre. Han holdt det skjult for familien og var uten venner. Livet var så ille at han i perioder ikke gikk på skolen, men satte seg bak brannstasjonen og venta til skoledagen var over. Selv om det var minus 20 grader.

Andre ungdommer trakasserte Nils Rune så lenge og brutalt at han vurderte å ta sitt eget liv.

Han starta med å skrive ned sine følelser. Etterhvert begynte han å sette musikk til ordene. Det kom frem et musikalsk talent i ham. Da han fikk tilbud om å synge i pausen på samisk melodi grand prix, valgte han å stå frem med sin forferdelige hisorie. Først da ble foreldrene kjent med hva slags virkelighet sønnen levde i.

Musikken ble redninga for Nils Rune, som i kveld delte sin sterke historie med resten av landet i NRK-programmet Faktor .

Til tross for sin unge alder har han allerede opplevd mye mer smerte på kroppen enn det mange andre gjør gjennom et halvt liv. I programmet så vi hans høydepunkt da han sang sin barndomshistorie fa Masi foran kongen og andre kongelige fra Europa. Han er på vei mot sin drøm om å bli et kjent navn i musikken, og som han selv sa det: Det er nesten sånn at man kan takke mobberne for der jeg er i dag.

Forhåpentligvis har denne dokumentaren gitt noen ettertanker rundt om i landet. Mobbing foregår og det er derfor viktig at vi aldri ignorerer et av samfunnets mest brutale fenomen.

02 september 2007

Valgkamp dått no

I disse dager er det tusenvis av mennesker som håper på å bli ordfører. Valgkampen går inn i sluttfasen og det myldrer av politikere der det er folk. Fremdeles treffer politikerne flest mennesker på steder som kjøpesenter. Det er en valgkamp-tradisjon å se noen håpefulle under en parasoll prydet med partiets logo.

Men i år har de samme politikerne for alvor tatt Internett i bruk til stemmesanking. Nesten alle politikere i landet bruket blogg der de uforstyrret av pressen kan få frem sine politiske budskap. Noen er mer drevne enn andre

Andre har gått litt lenger og tatt i bruk video. Man kan undres over hva de har tenkt på i det de har lagt ut en videosnutt der de ber om folkets gunst. Noen ganger kan det rett og slett virke mot sin hensikt.

En lokal Krf`er har nok ikke tenkt på at det politiske budskapet går opp i st.hans-bålet. Hvem i alle dager får med seg hva denne mannen sier? Det hadde passa bedre om han i stedet snakka om en idyllisk kveld rundt et bål. Som seer får jeg selvsagt mye mer lyst til å grille pølse enn å stemme denne mannen inn som ordfører.



Eller denne lokale FrP-politikeren som ser fryktelig sørgmodig ut og vettskremt foran kameraet. Man får ikke veldig lyst til å stemme inn en kandidat som ser ut som en skremt fuggelunge .

Uansett, dette er jo underholdende å se på. Det er åpenbart at de som velger å selge seg gjennom en videosnutt ikke har tenkt på at det kan gjøre vondt verre. Å drive valgkamp gjennom video er ikke synonymt med suksess, tvert i mot. Når en ordførerkandidat fra Ap stiller seg og hele partigruppa foran et videokamera, ser man tydelig at dette er et politisk gjeng som ikke har det bra. Man får medlidenhet for denne krampaktige gjengen som tydelig er lite komfortabel med at et videokamera filmer dem





Etter å ha sett en del videosnutter med ulike politikere, må jeg si at det er svært få som klarer å overbevise meg om at de er rette folk til å styre en kommune. Da har jeg større tro på denne mannen.



Etiketter: